Jean I(Jehan)van WAESBERGHE(van Zottegem), Heer van Waesberghe, man van de Graaf van Vlaanderen. Guldensporenslag 1302 Kortrijk.**
SAG Fonds de Surmont nr. 8 généalogie van Waesberghe blz 0
"Messier Jean de Waesberge, seigneur dudit lieu, vivait au temps de Guy, comte de Flandre, en 1280, 1288, épouse..".
" Man van de graaf van Vlaanderen"
Heeft als ridder deelgenomen in de Guldensporenslag in de ruiterij van Jan Van Renesse. Jan van Renesse werd op 11 Juli 1302 door Gewijde van Namen tot ridder geslagen. ( bron : Chronique Artesienne, p. 51)
nota: Jan van Renesse was de aanvoerder van de reserve macht die, toen de Franse ridders in het riviertje vastliepen, ze de genadeslag gegeven heeft.
Chanoine de Joigny - les seigneurs de Waesberghe à Maria-Lierde p 258
"JAN VAN WAESBERGHE, heer van Waesberghe " ( eerste) in 1280-1288 "
Volgens familie overlevering : in 1279 geadeld door Gewijde van Dampière (ridder geslagen?)
Monuments pour servir à l'histoire des provinces de Namur, de Hainaût et de Luxembourg, publiés par le Baron de Reifenberg, I, 404
Oorkonde van 1286
"Geeft de namen op van de toenmalige leenhouders van Zottegem, gevolgd door die der schepenen van zijn vrijleen (aleuf), zich uitstrekkende te Grootenberge, Wijnhuise, Godveerdegem, ter Beke, St Maria-Oudenhove,..onder meer ... Jehans de Waseberge".
Hendrik Conscience dans son ' Lion de Flandre', 6 e edition Anvers 1856, II° vol, chap 21, p 96 en fait également mention. Il s'est basé sur les Archieves de Termonde et les "Chroniques" de Louis van Houtte de Deinze, qu'il dit avoir consulté . ( Julien van Waesberghe in ' de Eik ' .
D'autre part, il résulterait des Archives de Cambrai, de Rupelmonde, du "Codex Diplopaticus" et des "Chroniques" de gilles le Muisit, que ce chevalier aurait eu un fils également prénommé JEAN. Celui-ci aurait fait partie de l'escorte flamande qui accompagna Gui de Dampière, comte de Flandres, qui s'était présenté au Roi de France, pour prèter serment d'allégeance. Il aurait été arrêté avec lui et serait mort en captivité (Captivité de Guy de Dampière, +/Comppiègne 1305)
( Julian van Waesberghe in ' de Eik '.
( L. Gevaert mail 08-06-2007)
"Een eeuw geschiedenis van een oostvlaamse Cistercienserinnen abdij Nonnenbos (1200-1288) Cyriel Vleeschouwes. Gent 1965.
blz 203 : ... om aen dat tarwetekort te verhelpen koopt in 1280 de abdis 58 bunder ploeggrond vruchtbaar in tarwe van de heer van Zottegem. De graaf van Vlaanderen bekrachtigde die verkoop..;
blz 204... op 14 maart 1288 verklaart Gerard, heer van Zottegem, op raad van Hugo, Gents burggraaf en heer van Heusden, en van Inghelbert, heer van Beveren, verkocht te hebben aan Nieuwenbos 58 bunder en 80.5 roeden, van zijn vrij allodium, gelgen in Sint Goriks-Oudenhove.. Getuigen zijn Olivier de Emelveerdegem, ridder, Gilbert, pastoor van Oudenhove, meester Wautier de kapelaan, Williames Donker van Wilenghem, de graaf van Vlaandereh; Hugo, Gents burggraaf en heer van Heusden, Oliver van emelveerdegem, Jehan de Waesberghe en Jehan Loef, met Emoul Kellin, baljuw van Oudenaarde.
.. De echtegenote van Gerard, Maria, dochter van de Gentse burggraaf Hugo, neemt haar man als voogd en tegenover Jehan de Waesberghe, " le basstart de Sotteghem" en meester Wautier, kapelaan van Zottegem,en Jehan Briseteste.. doet ze afstand van al haar rechten op huwelijksgiften, vruchtgebruik enz.
//
Alvast heelwat familienamen. In dit fonds C. Vleeshouwers zit ook een afdruk van een kaart van de gemeente Sint Goriks-oudenhove van 1624.
Nota: 2019 bovenstaande tekst : Basstart de Sottehem, Dr Warlop heeft ooit de opmerking gemaakt dat er moet opgelet worden met oude teksten, punten en komma's bestonden niet, en verkeerd interpreteren is altijd mogelijk, dus ' le bâtard de Sotteghem " kan iemand totaal anders geweest zijn.. Zoon van Willemvan WAESBERGHE(Guilon de Wasberghe / van Zottegem) (zie 9005) en ONBEKEND (zie 5066).
Gehuwd met ONBEKEND (zie 5065).