Eerste blad    Vorig blad    Blad 24861 van 51073 bladen Volgend blad    Laatste blad

            ↑             ↑                          ↑              
             Jerome LAURIN             x           Jacqueline PIJNAERTS         
                   ┌───────────────────┘
┌──────────────────┴──────────────────┐
│            Pierre LAURIN            │x            Jacqueline DONCHE           
└─────────────────────────────────────┘│
                                       │                                        
                                    ┌─┬┴┬─┐
                                    M V M M
                                    ↓ ↓ ↓ ↓
 
24861
chevalier Pierre maitre LAURIN (Lauwerijns), Seigneur de Leeskens, bourgmestre du Franc, geboren op 07‑12‑1489 te Brugge, overleden op 27‑02‑1521 te Leeskens op 31-jarige leeftijd. Genealogie en Computer jg 2006 Huizenonderzoek te Brugge pg 207 :
Marc Laurin jr. had het Hof van Beveren van zijn oom Marc Laurin sr bekomen, deken van de St Donaaskerk. Het hoekhuis " Hof van Watervliet " was in bezit geweest van Jeronimus Laurijn ( + 1509 ) heer van Watervliet (waaraan het huis zijn naam onteent ) Later woonde er zijn oudste zoon Matthias ( + 1540 ) die de vader was van Marc Laurin jr. (1525-1581). Matthias' tweede zoon, Marc Laurin sr ( de deken ) woonde dus vlakbij in het hof van Beveren. Toen in 1522 een derde zoon van Jeronimus, nl Pieter Laurijn op 32-jarige leeftijd overleed, ging zijn jonge weduwe Elisabeth Donche ( ca 1497 - 1548 ) met haar kinderen en haar zuster Joanna bij de deken inwonen ( wat Mark Laurijns vrienden-tijdgenoten deed gniffelen : de deken die met een weduwe en haar ongetrouwde zuster in één huis woonde.. ) . Toen Elisabeth in 1528 hertrouwde met Cornelius Duplicius de Schepper en een nieuw gezin stichtte bleven zij in het Hof van Beveren wonen tot 1540 om dan naar Eke ( Oost Vl. ) te verhuizen waar Cornelius de heerlijkheid en het kasteel had gekocht. Maar toch bleef Cornelius nog geregeld in het Hof van Beveren verblijven ' in den groten huuse ende stede van Brugghe inde Nieuwe straete, daer mijn heere van Eecke woendt met alle de huusingen der an staende " (bron zie GC )
Toen Mark Laurin jr. overleed was zijn erfgenaam, zijn broer Guido Laurijn. Maar kort daarvoor was er beslag gelegd op de huizen in bezit van Mark en Guido Laurijn, door Hubrecht Goltz, wegens verhaal over een som van 2096 ponden 10 schellingen 1 groten. Op 3 februari 1594 werd het verkocht aan Charles van Marivoorde.
De beslaglegging op vraag van Hubrecht Goltz verdient wat meer uitleg.Wat was er gebeurd? In de 16e eeuw vormde de familie Laurin te Brugge het centrum van de humanistische beweging. Mark sr. de deken van St Donaas, kreeg meermaals Erasmus over de vloer in het hof van Beveren in de Nieuwstraat. Zijn geestelijke erfgenamen waren zijn neefjes Mark jr. en Guido Laurin. Zij hadden grote wetenschappelijke plannen. In 1567 verwierf Mark jr. het huis in de Nieuwstraat. Hier zou hij een kabinet van antieke munten installeren. En al geruime tijd daarvoor was hij gestart met een privé-drukkerij, waarin behalve humanistische publicaties van zijn Brugse vrienden ook uitgebreide academische werken zouden worden gebracht over de Romeinse en Griekse cultuur. Hiervoor werd een uit Venlo afkomstige graficus Hubrecht Goltz ( Goltzius ) aangetrokken, die al prompt na zijn aankomst meteen voor twee jaar op studie-en aankoopreizen werd gestuurd. 19 werken werden aldus gedrukt tussen 1563 en 1576.
Maar deze abmitieuze intellectuele ondernemingen kostten ook wel erg veel geld. En in 1570 sloeg het noodlot toe : catastrofale overstromingen in de polders ten noorden van Watervliet spoelden in één klap de grote financiële investerigen in de inpolderingen aldaar door de familie Laurin, weg...De daaropvolgende krijgsverrichtingen van Oranje, toegespitst op Watervliet en Philippine ruïneerden hun heerlijkheid Watervliet nog verder. Goltz had grote uitstaande geldvorderingen van de Laurins en het duurde niet lang voor hij en het ondertussen Calvinistische Brugse stadsbestuur met harde hand ingreep: Mark Laurin werd op 4 maart 1580 verbannen uit de stad en al zijn goederen ( o.a. het Hof van Watervliet en het Hof van Beveren ) werden onder sekwester geplaatst. Met een deel van zijn schatten vluchtte hij naar Calais, maar hij kwam er berooid aan want onderweg was hij door muitende Schotse troepen beroofd. Hij overleed er op 14 maart 1581.
Zijn broer Guido liet, zelfs na een uitgebreide verkoop van immobiliën, na zijn overlijden, in 1594 bij de weduwe Goltz nog altijd een schuld na van bijna 2.100 pond groten Vlaams ( het equivalent van 50 jaarlonen van een metselaar ). Had hij gedurende zijn leven nog het stedelijk familiepatrimonium in handen kunnen houden, na zijn dood lukte dit zijn erfgenamen niet : alles werd verkocht.
Zoon van Jerome LAURIN (Lauwerijns) (zie 24834) en Jacqueline PIJNAERTS (de Darf?) (zie 33358).
Gehuwd voor de kerk ca 1516 met Jacqueline DONCHE (Isabelle Donce) (zie 13741).
Uit dit huwelijk:
1.
Guy* (Lauwerijn) (zie 24825).
2.
Catherine (zie 24814).
3.
Jerome (Lauwerijns) (zie 24835).
4.
Matthias (Mathieu) (zie 24853).


Eerste blad    Vorig blad    Blad 24861 van 51073 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail