Eerste blad    Vorig blad    Blad 11143 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

            ↑             ↑                          ↑             ↑
    Gerard II van ZOTTEGEM RESSEGEM    x           Beatrix van MASSEMEN         
                   ┌───────────────────┘
┌──────────────────┴──────────────────┐
│    G.I.(. van ZOTTEGEM RESSEGEM     │x       Mahaut Mathilde van BETHUNE      
└─────────────────────────────────────┘│
                                       │                                        
                                ┌─┬─┬─┬┴┬─┬─┬─┐
                                M M M V V M M M
                                ↓         ↓ ↓  
 
11404
Giselbrecht I ( wapen !! ) van ZOTTEGEM RESSEGEM (van Waesberghe), heer van Zottegem Ressegem en Laarne, Leeuwergem en Waesberg, wapen met blokjes, geboren ca 1182, overleden 1238. Was door huwelijk verwant met de Bethunes en ook de graven van Vlaanderen.
= de broer van zijn echtgenote Robrecht van Bethune x Morialme heeft een dochter Mathilde de Bethune die huwt met Gewijde van Dampiere graaf van Vlaanderen.
 
Wouter, baanderheer van Zottegem, wiens naam in oorkonden van de jaren 1100 voorkomt, liet twee zonen na, van welcke de oudsten dezelfde naam droegen en bij de dood van hun vader heer van Zottegem werden. Na dezen wordt in 1223 als heer van Leeuwergem, Elen en Hillegem genoemd Gijzelbrecht van Zottegem en Massemen en Rassegem, en daarna zijn zoon Robert, heer van Rassegem, in huwelijk met Mathilde van Bethune.
Hij koos als wapen: EEN GEBLOKT SCHILD MET KLIMMENDE GOUDEN LEEUW OP AZUREN VELD.
Zijn zoon Robertt overleed in 1271 zonder nakomelingen na te laten, zijn bezittingen gingen over tot zijn broeder Gijselbrecht, heer van Massemen, maar dienaangaande rees er een groot geschil met Gerard en Gijselbrecht Van Ressegem, zonen van Geraard I van Ressegem en Maria van Lens. Omdat te beslechten nam men toevlucht tot Margareta, gravin van Vlaanderen, die bij akte van 17 mei 1276 hunne wederzijdse rechten vastlegde. De vorstin bepaalde dat Gijselbrecht ten voordele van zijn broeder zou afstand doen van Rasseghem, Borsbeke, Bambrugge an al wat daartoe behoorde, ook van de laten te Rassegem, Herzeele en Diepenborne en enige andere goederen en inkomsten. Geerard en zijn nakomelingen zouden in het bezit blijven van deze eigendommen, maar kwam Geerard kinderloos te overlijden, dan zouden de goederen aan Gijselbrecht of diens nakomelingen terugkeren. ../..
uit " op het spoor der heren van Zottegem, O. Coessens-Debres"
"In 1223 vinden wijj als heer van Leeuwegem Elene en Hillegem, Gijsbrecht van Zottegem, heer van Massemen en Ressegem. Deze zou ook het oude familieschild der Zottegemmers, namelijk het GEBLOKT AZUREN SCHILD MET ER OP EEN GOUDEN KLIMMENDE LEEUW voor zijn heerlijkheid overgenomen hebben. Een afgietsel van diens zegel berust in het museum te Zottegem en de leeuw die er op prijkt draagt op het middenlijf een zwaardlelie of Irisbloem
uit: Jaarboek Zottegem 1958-59 blz 107.
 
Dr E. Warlop. boek genealogie Vw 1995 : Nam deel aan twee kruistochten ( 1218 en Stading ) studeerde in Parijs in 1225. Gebruikte dezelfde wapenfiguur als zijn vader, maar zijn leeuw was geplaatst op een schild bezaaid met blokjes. Volgens Dr E. Warlop bestaat een redelijke kans dat het Giselbrecht I van Zottegem was die de Waesberg schonk aan zijn jongere zoon en dat die zoon Boudewijn van Waesberghe was. ".
Zoon van Gerard II van ZOTTEGEM RESSEGEM (van Waesberghe) (zie 11360) en Beatrix van MASSEMEN (zie 11359).
Gehuwd voor de kerk ca 1210 met Mahaut Mathilde van BETHUNE (de Tenremonde) (zie 11417).
Uit dit huwelijk:
2.
Robert (WAPEN !!) (zie 11423).
3.
Giselbrecht (zie 11424).
4.
Marie (zie 11425).
5.
Mahaut (zie 11426).
6.
8.
Jan (zie 11632).


Eerste blad    Vorig blad    Blad 11143 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail