Eerste blad    Vorig blad    Blad 8878 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

            ↑             ↑                          ↑             ↑
   Celestin Emmanuel van WAESBERGHE    x         Rosalie Pauline VERDICK        
                                       └────────────────────┐
                                         ┌──────────────────┴──────────────────┐
       Hendrik Joseph STOCKMAN         x │    Pulcherie E.B. van WAESBERGHE    │
                                         └─────────────────────────────────────┘
 
8880
Pulcherie Eugenie Bernardine van WAESBERGHE, geboren op 29‑04‑1835, overleden op 21‑12‑1935 te Gent op 100-jarige leeftijd, nota: origineel stond er als overlijdensdatum 1916.
op een copie van de huwelijksakte ( Stockman Lieven mail) staat echter als overlijdensdatum : 21-12-1935
Gewijzigd JULI 2005.
info bezorg door M. Storme:
Minister van Staat A. De Schrijver schrijft over haar het volgende
" Het meest bezochten wij te Gent nicht Pulchrie van Waesberghe (1835-1916) enige dochter van Celestin. Ik heb haar nog in onze ouder's woning aan de Tweebruggenstraat weten komen alvorens verlamming haar te bed hield tot aan haar dood. Zij was gehuwd geweest met Henri Stockman (1820-1893) hoofdingenieur van bruggen en wegen, wiens oudere broeder Joannes-F. (1804-1878) promoveerde aan de faculteit voor geneeskunde van de rijksuniversiteit te Gent in 1828, hetzelfde jaar waarin Aug.-Franc Scheerders, overgrootvader van mijn vrouw, het insgelijks had gedaan. Deze inlichting dank aan mijn schoonbroeder Dr. Elaut. De jongere broerder August Stockman was Jezuïet, missionaris in Indië. De echtgenoten Stockman-van Waesberghe bleven kinderloos. Nicht Pulcherie werd de doopmeter van onze zuster Marie-Henriette. Zij was ontwikkeld en belezen, ook graag een weinig de les spellend. Aan haar ziekbed werd ik, in mijn tienerjaren aan haar vriendin reisgenote, de Vlaamse schrijfster Virginie Loveling voorgesteld. Ook, in haar ziekenkamer ontmoette ik voor het eerst de Jezuïet Pater de Battice, die, tijdens mijn leerjaren aan St Barbaracollege, als niet meer klasgevend, met zorg voor de missies was belast en een geëerde familievriend werd.
Onze mama was vaak op bezoek bij nicht Pulcherie, in haar huis aan de Citadellaan, nu de Kerckhovelaan. Zij verbleef er telkens als de trouwe ziekenerzorgster begijntje Van Driessche, met hoogdagen naar haar covent moest.
Onze ooms Willem en Julien gingen tijdens hun universiteitstudiën regelmatig naar Cousin Henri. Zulke relaties, later voortgezet bij hun nicht, werden door onze vader en door oom Florent onderhouden, en dan werd over familie, pachtprijzen, toestanden in het land, heel wat gepraat. ".
Dochter van Celestin Emmanuel van WAESBERGHE (zie 7843) en Rosalie Pauline VERDICK (zie 6736).
Gehuwd met Hendrik Joseph STOCKMAN (zie 6191), bron: huwelijksakte ( Lieven Stockman ) : bij huwelijk gedomicilieerd te Kortrijk.
 

Eerste blad    Vorig blad    Blad 8878 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail