Eerste blad    Vorig blad    Blad 8164 van 12394 bladen Volgend blad    Laatste blad

8165
Hubertus van WAESBERGHE, pastoor in St Laureins van 1641 tot 1653, geboren ca 1606 te Aalst, overleden op 04‑10‑1653 te St.laureins, **
Studeerde te Leuven vanaf 1628.
zie doc Warlop A/91
 
de eik: de fam van waesberghe te Eeklo 1976
blz 248 : Hubertus was geboren in het begin van de 17 e eeuw, als zoon van hubertus° Dendermonde 1552 en diens tweede vrouw Joanna Pijl
Een kapelaanschap te Eeklo moet in die beginperiode geen benijdenswaardige post geweest zijn. Er was niet alleen altijd die dreiging van it het Noorden. Ook in de Eeklose kerkgemeenschap zal niet alles koek en ei geweest zijn. Wij konden niet achterhalen wanneer juist Hubertus van Waesberghe te Eeklo als onderpastoor benoemd is, doch dit was waarschijnlijk nĂ  1634 in de periode dat de Eeklose pastoor Jan Gheuns (1616-1634) door de Brugse bisschop in de gevangenis van het geestelijk hof te Brugge was opgesloten geworden. De Eeklose herder had het vele en verschillende terreinen zodanig bont gemaakt dat een deel van zijn kudde genoodzaakt was geweest de pastoor in beschuldiging te stellen. Het weinig stichtend gedrag van pastoor Gheuns had de godsvrucht van de Eeklose parochianen in die dagen zeker niet aangewakkerd.
Uit de eerder schaarse bronnen die wij over onderpastoor van Waesberghe vonden, blijkt dat hij te Eeklo LIEVEN van Waesberghe genoemd werd. Hubertus alias Lieven kreeg promotie en in 1641 werd hij pastoor benoemd van de in de buurt van eeklo gelegen parochie Sint Laureins, een kleine grensgemeente die paalde aan STaten-Bodem, dus gelegen in de nabijheid van "afgevallen broeders en gereformeerden", watdaar steeds onderlinge wrijvingen en plagerijen medebracht en waar uiteraard een sterke persoonlijkheid en een betrouwbaar priester nodig was om het voorbeeld te geven. Zij benoeming in de eeste linie tegenover het protensantisme wettigt dan ook het vermoeden dat pastoor Hubertus van Waesberghe de vereiste capaciteiten bezat.
Pastoor van Waesberghe had niet alleen te zorgen voor het geestelijk welzijn van zijn kudde. Aan de kerk in St Laureins oest na de voorbije troebelen ook veel hersteld worden. Hij liep met plannen om een nieuw hoogaltaar en een kommuniebank te laten vervaardigen bij Pieter Mortier te Brugge. Het zou evenwel slechts zijn opvolger, pastoor Judocus Blomme zijn , die de geplande werken zou kunnen laten uitvoeren, want pastoor Hubertus alias Lieven overleed na 12 jaar pastoorschap te St Laureins op 04 october 1653.
Zijn overlijden is ook geakteerd geworden in het overlijdensregister van Eeklo hetgeen eerder abnormaal is.
Volens de Eeklose bron zou Hubertus alias Lieven van Waesberghe evenwel gestorven zijn op 17 augustus 1653, want de akte luidt als volgt " 1653 - 17 augusti obiit in pago St Laurentij D. ac. Mr Livinus van Waesberghe Pstor dL loci. qui antes fuerst hujus oppidi capellanus".
Zoon van Hubertus van WAESBERGHE (bblz 127) (zie 8169) en Johanna PYL (dit De Brackele) (zie 5400).
 

Eerste blad    Vorig blad    Blad 8164 van 12394 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail