Eerste blad    Vorig blad    Blad 8066 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

            ↑             ↑                          ↑             ↑
    Gerard II van ZOTTEGEM RESSEGEM    x           Beatrix van MASSEMEN         
                   ┌───────────────────┘
┌──────────────────┴──────────────────┐
│       Gerardi van WAESBERGHE        │                                         
└─────────────────────────────────────┘ 
 
8068
Gerardi van WAESBERGHE (van Zottegem), Leenman van Zottegem, jongere zoon van een heer van Zottegem, zie verder via zijn broer Ghiselbrecht x de Bethune, geboren ca 1200, overleden na 1243, nota: de lijn Van Waesberghe loopt verder via zijn broer , Ghiselbrecht x Mahaut de Bethune. - Er is geen enkel bewijs dat de vroege Van Waesberghe in akten vader, zoon enz waren. Ze waren wél 'heren' van de Waesberg die dan kon overgaan via broers, neven enz. en dan waren en noemden ze zich uiteraard ' VAN WAESBERGHE '.
 
RA Beveren Waas : Abdij Ninove : Walter van Zottegem en zijn Echtgenote Racildis maken bekend dat Brama(Braem) van Gent een grond te Velzeke die hij in leen hield, met instemming van Gillis Screihase overgedragen heeft aan de abdij van Ninove.Getuigen :onder meer : Gerardi de Waesberghe , leenmannen van Zottegem. 1212
Fond De smet nr cv 1-19 maart.
 
1237 ARA Brussel / cartualaire 120 P 149 ibid cartulaire 122 p 491
Chartres de l'Abbaye de Saint Martin à Tournai / Armand d'Herbomez 1898
" in Akte : A DOMINO GIRARDO DE WASEBERGE, MILITE, Decimam IX jornariorum in parrochia de Lierde Sancti Martini, pro XLV sol Flamingorum"
( kopie in bezit)
 
1243 Akte A. Van Lokeren
Charters et documents de l'Abbaye St Pierre I, 272
"Betreffende een afstand door Dirk van Oombergen van de voogdij over Hillegem ten gunste van de St Pietersabdij, ondertekend door o.m. GEERAARD VAN WAESBERGHE.
 
Brief van Dr.E Warlope 24-8-1993
 
"In een akte van begin 1213 voor de abdij van Ninove vindt men een Geraard van Waesberghe, leenman van de heer van Zottegem. Zeer belangrijk is dat die Geraard op dat ogenblik al leenman was van de heer van Zottegem. Deze laatste moet dus voor die datum al Waesberghe afgesplitst hebben uit zin parimonium om het te geven aan zijn jongere zoon. Ook de voornaam Geraard is van belang. Als men in mijn Vlaamse adel tabel nr 236. Zottegem bekijkt, ziet men dat de vader en de twee broers van Walter I, heer van Zottegem (tijdgenoot van Geraard van Waesberghe) ook de voornaam Geraard droegen. Geraard is dus een ZEER Zottegemse naam, wat meteen de verwantschap Zottegem-Waesberghe veel waarschijnlijker maakt.".
Zoon van Gerard II van ZOTTEGEM RESSEGEM (van Waesberghe) (zie 11360) en Beatrix van MASSEMEN (zie 11359).
 

Eerste blad    Vorig blad    Blad 8066 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail