Eerste blad    Vorig blad    Blad 7910 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

            ↑             ↑                          ↑             ↑
      Jean Edouard van WAESBERGHE      x            Seraphina STEYAERT          
                   ┌───────────────────┘
┌──────────────────┴──────────────────┐
│   Desiderius E.M. van WAESBERGHE    │                                         
└─────────────────────────────────────┘ 
 
7912
Desiderius Eugenius Maria van WAESBERGHE (Desire), pastoor, onderpastoor St Amandsbergn, pastoor Ename, geboren op 20‑06‑1855 te Eeklo, overleden op 02‑07‑1926 te Eename op 71-jarige leeftijd, **
Désiré werd op 6 mei 1880 te Eeklo afgeschreven voor Deinze,waar hij leraar werd aan het St.-Hendrikscollege. In 1889 was hij onderpastoor te St.Amandsberg In 1900 werd hij pastoor in Eename, waar hij op 2 juli 1926 overleed. Zijn vriend Pius RIJFFRANCK, uitgever van het weekblad "Gazette van Eeclo en het District", (dd.11 juli 1926. nr.2850. 60e Jaargang), schreef over de overledene het volgende: " Vrijdag 2 juli is te Eename, alwaar hij pastoor sedert 1900 was, godvruchtig overleden den Eerweerde Heer Desiré VAN WAESBERGHE, geboren te Eecloo den 20 Juni 1855.Hij heeft de groote reis ondernomen, zonder, ditmaal ons, die op zoovele vooroorlogsche omreizen in Frankrijk, Zwitserland, Duitschland, Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen zijn trouwe metgezel zijn geweest.'t Is de eenige reis die men gansch alleene moet doen, zonder bagagiën noch reisticket, en zonder eenig geld op zak; de eeuwige reis. Er is op die reis maar eene douane te passeren, maar ze telt voor tien. Geene enkele andere die zoo streng waakzaam is. Daar smokkelt niemand iet over zonder het gestelde tolrecht te hebben betaald, tot den laatsten centiem.Daar is geen douanier om te koopen met een borrel, een muntstuk of een goede sigaar. Bij die douane geschiedt alles in 't recht.Wij verliezen aan den eerw. heer Van Waesberghe een echten, ongeveinsden, altijd gelijkgeaarden cameraad. Hij is de laatste van al de priesters uit onzen studententijd die door onze stad aan de Kerk werden geleverd: - Reynekynck, de Roegier's, de Van Wassenhove's, Lehoucq, de Van Waesbergen, Cornand, Pattyn, en die elke Eeclonaar van zekeren leeftijd zoo innig heeft gekend. Vele uren van ons leven brachten we in zijn aangenaam gezelschap door. Zijn en onze laatste wensch werd echter niet vervuld, namelijk van te Eecloo, waar hij zijn laatste dagen zou willen eindigen hebben, onze overblijvende jaren samen te slijten met over 't verledene te vertellen, 's winters, naast een warme kachel, en, 's zomers, onder een groen priëel.'t Is anders geschied. Wiens beurt het nu zal worden is God bekend; in elk geval er staan er weinig of geene meer voor onzen tijd in 't gelid, en die van onze jaren geraken dunne gezaaid. Duurbare Vriend, wij nemen geen afscheid van U; wij zeggen alleenlijk tot wederziens.Onze laatste samenspraak van over veertien dagen werd door de Dood onderbroken; wij knoopen ze later weer samen aan, en wat we niet vermochten, te weten, ons aardsche avontuurtjes gezellig te bepraten binst onzen laatsten rusttijd, dit zullen we later doen, als de Dood ons niet meer storen, noch scheiden kan.Peins op Mij, ik peins op U.Een plechtige lijkdienst zal in onze stad plaats hebben, Dinsdag 13 juli e.k.,om 9 uur 's morgens; de mis om 9 3/4 u."
Bibliografisch repertorium van de priesters van het bisdom Gent :
"5948 . Van Waesberghe Desiderius Eugenius Maria
° Eeklo 20-08-1855 / 22-08-1878 : Leraar Deinze / 07-06-1879 Priesterwijding / 01-03-1886 : Onderpastoor St Amandsberg / 13-02-1890 Onderpastoor Ronse, Sint Hermes / 18-04-1900 : Pastoor Ename / + Ename 02-07-1926."
, zoon van Jean Edouard van WAESBERGHE (Jan) (zie 8283) en Seraphina STEYAERT (zie 6186).
 

Eerste blad    Vorig blad    Blad 7910 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail