Eerste blad    Vorig blad    Blad 4329 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

                          ↑                                        ↑
       Ludovicus R.S.E.H. MAGNEL       x        Adèle Marie van WAESBERGHE      
                   ┌───────────────────┘
┌──────────────────┴──────────────────┐
│           Gustave MAGNEL            │                                         
└─────────────────────────────────────┘ 
 
4329
Gustave MAGNEL (Louis), professor univ Gent, geboren 1899 te Gent, overleden 1955 te Gent, **
2007 maart
'Onlangs werd door de Gentse universiteit de 'Grootste prof' gekozen.(december 2006). Bij de 3 finalisten behoorde ook Gustave Magnel, specialist in gewapend beton. ( de anderen waren laureaat Joseph Guislain - psychiater - en Corneel Heymans - fysioloog )
 
Deze Gustaaf Magnel heeft als moeder Adele van Waesberghe x Louis Magnel.
fa Gustaaf van Waesberghe ( schrijver) x Ursula Baetens
fs Joannes Josephus van Waesberghe burgemeester Bassevelde x Jeanne Therese Goethals.
***
De grootste prof : Gustaaf Magnel
specialist in gewapend beton (1889-1955)
 
Studie en academische carrière.
Gustaaf Magnel behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur bouwkunde en werd gewoon hoogleraar aan de universiteit Gent. In 1926 werd door hem het laboratorium Magnel voor betononderzoek ( Labo Magnel ) opgericht om in te spelen op de noodzaak van betononderzoek. In 1930 werd het labo onderdeel van de Universiteit Gent.
Wetenschappelijke/ maatschappelijke verdienste:
Hij geldt als pionier in het proefondervindelijk onderzoek van beton en betonmolens in België, en was een specialist in gewapend beton. Hij was uitvinder van het Blaton-Magnel systeem voor voorgespannen beton. Magnel was even grote experimentator als theoreticus. Voor de General Motorvesting in Antwerpen ontwierp hij een heel merkwaardig ddraaiende betonnen trap die de gelijkvloerse toonzalen met kantoren op de verdieping verbond. De trap zweefde als het ware want hij beschikte over slechts twee steunpunten. Voor de universiteit Gent bouwde hij mee aan o.m. het Universitair Ziekenhuis en het Technicum. Sinds 1959 worddt de Gouden Medaille Gustave Magnel uitgereikt aan de ontwerper(s) van een uitgevoerd en voltooid bouwwerk dat beschouwd kan worden als een belangrijke en merkwaardige toepassing van gewapend en/of voorgespannen beton. Ingenieursvereniging AIG schrijft deze vijfjaarlijkse prijs uit. De volgende uitschrijving zal plaatsvinden in mei 2008 en de uitreiking er van in het najaar 2009.
bron: Website Radio2 Oost Vlaanderen.
 
Français ( autre source )
En 2006 l'université de Gand à choisi son 'plus grand proffeseur' Dans les 3 dernièrs renommés était aussi Gustave Magnel ( avec le laureat Joseph Guislain et le prof Corneel Heymans)
 
Gustave dit (Louis) Magnel né à Gand en 1899 + Gand 1955 avait acquit comme ingénieur, pedagoge et professeur à l'université de Gand, une réputation mondiale. Il forma une légion de brillants ingénieurs, tant Belges qu'étrangers. Sa forte personalité comme professeur fu pour eux une référence extraordinaire et spéciale, principalement comme inventeur des méthodes de construction et applications du béton Précontraint. Ses ouvrages font autorité en la matière, à l'échelle mondiale et furent d'ailleurs traduits dans toutes les langues. Lors de son décès le professeur, ingénieur Evans de l'université de Leeds (GB) rendit hommage posthume à sa mémoire dans le peristyle de le R.U.G.
Zoon van Ludovicus Robertus Stephanus Eugenius Henricus MAGNEL (Louis) (zie 4330) en Adèle Marie van WAESBERGHE (zie 7615).
 

Eerste blad    Vorig blad    Blad 4329 van 12116 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail